Ce sa-ti inveti copilul sa faca atunci cand este hartuit de alti copii

Intimidarile si hartuirile sunt realitati cu care s-au confruntat copiii si adolescentii din toate generatiile, iar indiciile arata ca ele nu vor disparea prea curand. Este responsabilitatea parintilor sa isi invete copiii cum sa reactioneze in cazul unor acte de respingere sociala si cum trebuie sa interactioneze cu potentialii agresori.

hartuit de alti copii

Inainte de toate, iata cateva lucruri pe care NU trebuie sa ii spui copilului tau in astfel de cazuri:

1. Sa ignore agresorii. Cum putem cere unui copil sa ignore un atac la nivel emotional? Sfatul acesta nu este doar absurd, ci si crud.

2. Ca e prea sensibil? Este o idee total gresita sa etichetezi si sa subminezi sentimentele pe care le are copilul tau.

3. Ca vei rezolva tu situatia. Desi ai putea fi tentata sa iei lucrurile in propriile maini si sa rezolvi mai intai situatia, gandeste-te mai intai daca nu exista o cale prin care copilul tau se poate descurca. La urma urmelor, vrei sa-l pregatesti si sa-l formezi pentru viata, nu? Nu vei fi mereu langa el pentru a-l proteja.

Iata 3 lectii pe care specialistii iti recomanda sa le dai copilului tau:

1. Este bine sa-l inveti ca este posibil ca agresorul sa nu aiba ceva in particular cu el, ci cum lumea in care traieste in general. Sau poate ca a avut pur si simplu o zi proasta. In felul acesta, copilul nu va mai lua lucrurile atat de personal si se va simti mai putin abatut.

2. Sugereaza-i sa-i zambeasca copilului care se uita urat la el. Ar putea parea un sfat ridicol, insa nu e asa. Un zambet are puterea de a-i bulversa pe cei cu intentii nu tocmai bune si poate fi extrem de eficient.

3. Invata-l si sa simta putina empatie pentru persoana care ii intimideaza. Daca intelege ca unii copiii se comporta intr-un mod agresiv din cauza ca pentru ei viata nu este tocmai frumoasa, atunci se va simti mai putin deprimat.

cel.ro

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.