Ce sunt polenul si pastura si de ce sunt speciale (P)

Printre remediile populare folosite de secole de apicultori a existat intotdeauna utilizarea polenului, dar si a pasturii, un produs apicol mai putin cunoscut. Stiinta a descoperit recent o suma de substante benefice in ambele produse al stupului si beneficii pe care le-am putea numi miraculoase.

Rapoartele publicate in reviste medicale de prestigiu din intreaga lume au laudat polenul si, pe buna dreptate, deoarece prin concentrarea si diversitatea compusilor activi, acesta poate fi considerat un aliment complet. Orice organism capabil de reproducere trebuie sa fie bogat in nutrienti.

De fapt, trebuie sa contina toti nutrientii necesari pentru viata. Un bob de polen contine de la 100.000 la 5 milioane de microgranule de polen, fiecare capabila sa asigure reproducerea speciilor de plante de la care provine. Deci trebuie sa ne imaginam bogatia de nutrienti dintr-un singur bob de polen! Alaturi de zecile de nutrienti, printre care mentionam mineralele, vitaminele A, D si E si toti reprezentantii grupului de vitamine B, enzime si coenzime, carbohidrati si acizi grasi, polenul este in acelasi timp extrem de bogat in rutin (Vitamina P), compus cu proprietatea consolidarii capilarelor.

Polenul poate fi cea mai bogata sursa naturala de rutin descoperita pana acum. Rutinul are actiuni antiinflamatoare, antivirale, anti-cancerigene, precum si proprietati antimicrobiene.

Principalele efecte ale rutinului:

  • imbunatatirea conditiilor organismului in stari alergice prin reducerea productiei si eliberarii de histamina;
  • mentinerea starii de colagen, esentiala pentru pastrarea unei bune structuri a stratului extern al pielii, epidermul;
  • rolul sau esential in absorbtia vitaminei C;
  • efectul facilitarii vindecarii ranilor;
  • intarirea capilarelor de sange, motiv pentru care este recomandat si pentru tratamentul varicelor, ulceratiilor si hemoroizilor;
  • capacitatea crescuta a organismului de a combate infectiile virale si prevenirea cancerului.

Polenul este tonic, hranitor si revigorant – intareste si hraneste intregul organism. Este folosit pentru a da rezistenta si putere. Este folosit de sportivi pentru a creste energia, rezistenta la oboseala si efortul muscular. Este eficient in combaterea oboselii, epuizarii, depresiei etc. Este recomandabil sa consumati polen proaspat, amestecat cu miere si propolis, pentru a garanta conservarea in timp a tuturor ingredientelor sale active.

Un derivat natural al polenului este pastura. Este cunscuta si ca painea albinelor si are numeroase proprietati. La baza, aceasta este un amestec de miere, cu polen si fermenti lactici si reprezinta, alimentul de baza al albinelor.

Consumul pasturii poate controla o buna functionare a glandei tiroide. Pastura este considerata un superfood, oferind rezultate bune care se reflecta mai ales in ceea ce priveste cresterea in greutate si in imbunatatirea somnului si a apetitului diabeticilor, in imbunatatirea starii celor care au probleme cu glanda tiroida, celor care sufera de hiperplazia congenitala a glandelor suprarenale etc. Pastura este un produs natural cu proprietati mai complete decat cele ale polenului. Valoarea sa nutritiva este de trei ori mai mare, iar proprietatile sale antibiotice sunt tot de trei ori mai mari.

Polenul colectat de albine este depus in stup, in celulele fagurilor. Modificarile care apar in timpul depunerii, datorita conditiilor de temperatura si umiditate, duc la formarea pasturii. In timpul depunerii polenului in faguri, albinele nu iau in considerare originea botanica, prin urmare, in aceeasi celula se pot gasi polenuri de diferite culori. In aceste conditii, transformarile care au loc imediat ce s-a format glontul de polen continua in stup si in celulele fagurilor.

Printr-o serie de transformari biochimice, ajungem la o modificare structurala, care plaseaza pastura la un nivel calitativ mai mare decat cel al polenului.

Cand aceste transformari se incheie, polenul colectat si depus in stup devine pastura. De fapt, o serie de transformari biochimice de tip fermentativ sunt produse sub actiunea mai multor bacterii, din tipurile de bacterii Pseudomonas, Lactobacillus si drojdie, Saccharomyces, care se dezvolta in primele 12 ore de la depunerea polenului in fagure.

Prezenta unor cantitati mari de acid lactic in stare libera, precum si a formelor sale combinate, contribuie la o buna valabilitate a produsului. Datorita proprietatilor antibiotice ale acidului lactic, pastura poate fi pastrata pe termen lung, fara modificari semnificative, calitative sau cantitative.

cel.ro

Lasă un comentariu

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.