Cum să ai grijă de diverse tipuri de paviment

Amenajarea unei curți sau a unei grădini poate fi considerată o treabă destul de complicată, dar care aduce cu sine numeroase satisfacții. Totuși, deși procesul de creare poate fi considerat mai anevoios, adevărul este că și cel de întreținere poate aduce destul de multe bătăi de cap.

Una dintre cele mai importante aspecte ține de păstrarea în stare cât mai bună a pavimentului. Dacă îți dorești să afli cum să ai grijă de acesta și cum să îl menții impecabil, iată câteva sfaturi care ți-ar putea fi de ajutor pentru a te putea bucura un timp cât mai îndelungat de alegerea făcută.

Piatră naturală

Piatra cubică are acel aspect natural, ușor nefinisat pe care mulți dintre noi îl dorim în curte. Poate fi cu succes integrată în mai multe tipuri de design, iar îngrijirea sa nu este una tocmai complicată. Pentru a menține starea bucăților de piatră este necesar să mături suprafața o dată la câteva zile, pentru a îndepărta murdăria, praful și eventualele frunze.

Aplică o soluție pentru protecție cel puțin o dată la doi sau trei ani, pentru a împiedica distrugerea sau deteriorarea, cauzate de condițiile meteorologice sau uzarea prematură. Dacă observi pete pe suprafața pietrelor, încearcă să le cureți cât sunt proaspete, pentru a nu afecta pe termen lung.

Cărămidă

Pavajul realizat din cărămidă este tot mai popular, deoarece se potrivește ușor în aproape orice curte, fie că este vorba despre case sau ansambluri rezidențiale. Designul pe care îl oferă pavajul din cărămidă este unul elegant și modern, cu un ușor aer retro.

Pentru a îngriji pavajul din cărămidă este necesar să îl mături ocazional pentru a elimina praful, pietrișul și murdăria. Este indicat să aplici o soluție pentru fixare o dată la câțiva ani, pentru a împiedica deplasarea plăcilor din cărămidă. Nu uita să îndepărtezi și eventualele buruieni care cresc printre pavele, pentru a evita crăparea materialului.

Asfalt

Asfaltul reprezintă o opțiune clasică, eficientă și durabilă pentru realizarea pavimentului, în zone intens circulate. Este cel mai adesea utilizat pentru a acoperi porțiuni mari de teren, chiar dacă aspectul nu este unul dintre punctele sale forte.

Pentru a întreține asfaltul este necesar să aplici o dată la câțiva ani o substanță protectoare, care să protejeze materialul împotriva degradării. Din păcate acesta are potențialul de a fi deteriorat ușor, deci ai grijă să mături asfaltul cât de des posibil și să repari eventualele crăpături care pot apărea pe suprafața acestuia, pentru a evita adâncirea lor.

Paviment permeabil

În ultima vreme există opțiunea de a alege pavimentul permeabil, pentru decorarea parcurilor, a curților sau a grădinilor. Acesta implică montarea unor plăci de mari dimensiuni din plastic sau silicon, pe pământ și acoperirea lor cu diverse materiale, precum pietriș sau chiar iarbă.

Pentru a îngriji un astfel de paviment, este necesar să mături pentru a îndepărta praful și murdăria. Totodată trebuie să urmărești orice semn că apa este blocată la suprafață și să eliberezi căile de acces pentru aceasta. Evită să aplici nisip sau alte materiale care se pot lăsa. Nu în ultimul rând este important să repari potențialele defecțiuni care pot apărea și să elimini orice corp străin care poate afecta durata de viață a acestor materiale.

Beton

Un alt material preferat pentru pavarea terenurilor este betonul. Acesta este ales deoarece este un material rezistent și durabil. Poți opta pentru beton obținut prin vibropresare, dacă urmează să fie aplicat într-o zonă intens circulată sau chiar dale din beton, care vor rezista cu brio în fața intemperiilor.

Pentru a îngriji pavajele din beton este necesar să utilizezi o mătură, pentru îndepărtarea murdăriei și să utilizezi o soluție pentru protecție, o dată la 2-3 ani. Este important să repari fisurile și crăpăturile, pentru a evita adâncirea lor. Evită să utilizezi ustensile pentru curățat din metal, care pot zgâria suprafețele.

Pavimentul poate înfrumuseța o curte, un parc sau o grădină, atunci când beneficiază de o îngrijire propice. Nu uita să cureți tipul tău de pavaj, să aplici substanțe protective când este cazul și să repari orice defecțiune apărută.

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.