De la gramatica, la studiul aprofundat al operelor literare si dezbateri tematice (P)

In gimnaziu, elevul invata sa se exprime corect, sa reproduca si sa comenteze ceea ce au spus criticii, iar cand a crescut suficient este capabil de studiul aprofundat al operelor literare si dezbateri pe teme filologice.

Liceul inseamna accesul la cunostinte mult mai rafinate, schita este inlocuita cu nuvela, nuvela cu romanele, poezia eminesciana cu lirica ermetica a lui Barbu, cu estetica uratului de origine argheziana, teatrul clasic cu forme ale teatrului absurd.

Acum elevul este pregatit intelectual, numai ca trecerea nu trebuie sa fie atat de brusca, incat sa sperie.

Un rol hotarator in abordarea limbii si literaturii romane in primul an de liceu il are manualul de limba si literatura romana clasa 9.

In mod cert ca limbajul este mai elevat ca la gimnaziua, dar o carte care se citeste cu dictionarul in mana nu atrage. Da, am citit opere ale academicienilor carora nu le contest valoarea, dar pe care chiar si oameni culti le intelegeau cu mare dificultate.

Poate ca toti scriitorii si autorii de manuale ar trebui sa ia exemplu de la Eminescu al carui limbaj este inteligebil la orice nivel de varsta si de cultura, iar dincolo de mesajul de suprafata, initiatii ajung la cel profund.

Limba si literatura romana clasa a 9 a atrage adolescentii prin texte care sa le starneasca interesul, prin teme specific adolescentine: iubirea, calatoria, initierea.

Romana clasa 9 va fi cel mai iubit manual pentru elevi, daca in paginile lui vor fi selectate texte din progama scolara, dar cele mai frumoase si accesibile.

De pilda intr-unul din manualele de Limba si literatura romana pentru clasa a IX-a se afla Venere si Madona, poezie frumoasa, dar mai greu de inteles in primul an de liceu. Este adevarat ca se ofera elevilor chei care sa faciliteze receptarea mesajului poetic, dar Floare albastra sau Luceafarul sunt mai usor de retinut si de comentat.

Drama istorica Apus de soare respinde prin limbajul arhaic. Elevii nostri doresc sa gaseasca in operele literare termeni pe care ii utilizeaza in vorbirea curenta, de aceea vor asimila mult mai repede texte in care apar anglicisme sau elemente de argou pe care le folosesc si ei.

Textele necesita selectia corespunzatoare, sa corespunda intereselor si viziunii elevilor.

Pe site-ul librariei Delfin.ro se gasesc 3 manuale foarte bune de Limba si literatura romana aparute le editurile: Corint si Art, iar caietele pe  care pot lucra in plus elevii sunt exceptionale. Intreaga materie de liceu este repetata cu ajutorul acestor instrumente de lucru.

Acum este timpul sa comandati manualele de Limba romana pentru clasa a IX-a cu care elevii se pot descurca si singuri.

Exista disciplina de studiu la care nu este nevoie de multe si variate explicatii, fiindca privesc limba si literatura noastra.

Este de ajuns sa citesti explicatiile cu atentie, sa lecturezi textele din programa scolara, sa pui la punct un sistem care sa te ajute sa nu amesteci intre ele idei de la mai multe texte.

Invatarea autorilor pe perioade si curente literare iti vor asigura o nota mare la bacalaureat fara probleme.

cel.ro

Lasă un comentariu

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.