1. Dalta. Este o unealta pe care au folosit-o toti cei care s-au ocupat de prelucrarea lemnului, inca din cele mai vechi timpuri. Aceasta ajuta la eliminarea surplusului de material si la finisarea detaliilor. Este un instrument perfect pentru cei care sculpteaza in lemn. In general, dalta este un accesoriu simplu, realizat dintr-o combinatie de lemn si metal, care poate veni in mai multe dimensiuni.
2. Fierastraul pendular. Este un fierastrau vertical care permite mai multe tipuri de taieturi de precizie.
3. Circularul cu masa. Este piesa centrala a unui atelier de tamplarie. Acesta este un dispozitiv robust, care poate avea la dispozitie mai multe lame, de mai multe dimensiuni. Pe piata exista o multime de modele de circulare cu masa, cu lame de taiere cu adancime mai mare sau mai mica. Este bine sa te orientezi in functie de dificultatea proiectelor pe care urmeaza sa le ai, pentru a alege cel mai bun utilaj de acest fel.
4. Rindea. Rindeaua este un alt accesoriu folosit inca din cele mai vechi timpuri. Daca vrei sa lucrezi in mod clasic, rindeaua manuala este perfecta, insa solicita destul de mult efort. Daca vrei eficienta si rapiditate, rindeaua electrica este o optiune mult mai buna, care te scuteste de foarte mult efort. Este bine sa te orientezi spre o rindea care pe langa indreptarea materiallului poate sa si subtieze sau indrepte lemnul. O astfel de optiune poate fi realizata si de o masina de degrosat, insa, este bine sa incerci sa economisesti spatiu in atelier.
5. Strung. Pentru momentele in care trebuie sa realizezi piese mici, cu multe detalii, scobituri si curbe, strungul este cel mai bun utilaj. Acesta este perfect pentru orice piesa de detaliu, cum ar fi manerele pentru mobilier, micile statuete din lemn, piesele de sah, etc.
6. Masina de slefuit. Este o masina care iti permite sa lustruiesti foarte bine lemnul inainte de a-l vopsi si a-l lacui.
7. Bormasina. Este o unealta care trebuie sa fie prezenta in absolut orice atelier, fie ca este unul pentru lemn sau pentru alt material. Aceasta face o multime de lucruri, de la gaurire pana la frezare, slefuire sau percutarea in pereti.
Este bine sa optezi intotdeauna pentru cele mai bune utilaje, care sa reziste o perioada lunga de timp la solicitari. O buna parte din profitul obtinut de un atelier de tamplarie este dat si de eficienta cu care se achizitioneaza utilajele.
De asemenea, trebuie sa te asiguri ca lucrezi mereu in siguranta, asadar, pe langa echipamentele de prelucrare a lemnului este bine sa cauti echipamente de siguranta care sa evite orice tip de accident. Printre acestea se numara si urmatoarele:
- Ochelarii de protectie. Sunt extrem de eficienti impotriva aschiilor si a altor bucati de material care pot sari in ochi si pot provoca leziuni;
- Protectie impotriva zgomotului. Urechile trebuie si ele sa fie bine protejate, in conditiile in care masinile de prelucrare a lemnului sunt destul de zgomotoase si pot produce leziuni. Poti purta casti care anuleaza sunetele exterioare sau dopuri de urechi;
- Masca de protectie impotriva prafului. O masca respiratorie este si ea utila, in conditiile in care intr-un atelier de lemn exista foarte mult praf rezultat in urma prelucrarii.
- Manusi. Nu in ultimul rand, trebuie sa porti manusi care sa iti protejeze mainile impotriva diverselor accidente aparute din neglijenta.