Ce este un manometru si la ce se foloseste acesta

Zilele trecute am tot auzit de manometre si curiozitatea m-a impins spre a cauta ce inseamna acestea si la ce folosesc. Ei bine, daca si voi ati ratat lectia de fizica din generala sau liceu, ele sunt niste instrumente de masura folosite pentru masurarea presiunii.

Conform dex, un manometru este un aparat folosit pentru masurarea presiunii lichidelor sau a gazelor dintr-un spatiu inchis sau a diferentei de presiune a doua gaze inchise in vase diferite.

manometru

Acestea au un rol important in functionarea sistemelor hidraulice si pneumatice datorita faptului ca masurarea presiunii acestor sisteme in mod repetat este vitala pentru functionarea lor in conditii optime. O diferenta de presiune poate insemna o scurgere sau ca unul dintre elemente nu functioneaza asa cum trebuie. Imaginati-va ca aceste sisteme sunt folosite si pe escavatoare sau pe platformele care ridica masinile. N-ai vrea sa se intample ceva gresit si cel mai bine este sa verifici presiunea pentru a fi in conditii optime inainte de utilizare.

Cu ocazia asta am aflat ca exista si doua tipuri de presiune: dinamica si statica.

Presiunea statica, asa cum ii zice si numele, nu este implicata in nici un fel de miscare si este uniforma in toate directiile. Cel mai intalnit tip de presiune statica este cea provocata de aer.

Presiunea dinamica apare in cazul fluidelor in miscare si, astfel, aceasta va fi masurata pe suprafete perpendiculare in directia de scurgere a lichidului.

Un exemplu de presiune statica este si in rotile masinilor, probabil ati vazut ca in cartea masinii scrie ca rotile trebuie sa aiba o anumita presiune de 2 sau 2.2 bari in general. Ei bine, valoarea aceea se afla cu ajutorul unui manometru. Majoritatea statiilor de alimentare au pe undeva un sistem de umflare a-l rotilor dotat cu un manometru. Asa ca daca vreti sa faceti presiunea la roti puteti intreba data viitoare cand alimentati.

Daca ati ajuns la acest articol pentru ca vreti sa cumparati un manometru, recomandarea mea este sa-l luati de pe www.bartrom.ro. Acolo veti gasi o gama larga de manometre cu diferite forme si utilizate in diferite scopuri. Practic, acopera toata gama de manometre care este folosita in industrie si se recomanda ca fiind un magazin online axat pe profesionalitate si satisfacerea clientilor.

Concluzia este ca astazi am aflat ce inseamna acela un manometru, la ce se foloseste si chiar mi-am dat seama ca l-am folosit de multe ori atunci cand mergeam la benzinarie ca sa umflu o roata lasata de la masina.

cel.ro

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.