Oricine alege o tava sau forma de copt de inalta calitate, va intelege cat de placut este procesul de a coace. O forma de copt buna nu numai ca va oferi un rezultat mai bun de coacere, dar va rezista si mai mult. Dar cu toate formele de coacere disponibile, alegerea celei potrivite poate fi complicata. Si odata aleasa, trebuie sa stim cu sa avem grija de ea.
Ce trebuie sa cautati atunci cand alegeti forme pentru prajituri?
Daca forma pentru prajituri este fabricata dintr-un material bun, cum ar fi aluminiu, veti constata o coacere corespunzatoare. Aluminiu este un excelent conductor de caldura si asigura o distributie uniforma a caldurii de-a lungul intregului produs. Daca coaceti, de exemplu, un blat de tort copt intr-o asemenea forma, va avea o culoare maro auriu. Distributia uniforma a caldurii va asigura in plus ca tortul va avea o inaltime uniforma si va reduce firimiturile la minimum. Pentru cupcakes insa, va recomandam sa alegeti forme din silicon, pentru ca acestea sunt mult mai indicate in acest context.
Trebuie sa aveti mai multe forme de copt
Exista mai multe forme de baza pe care fiecare brutar ar trebui sa le aiba in bucataria sa. Tavile rotunde de 15, 20 si 25 cm sunt cele mai comune dimensiuni utilizate pentru prajiturile rotunde si stratificate si, prin urmare, o achizitie ideala pentru incepatori.
Desi s-ar putea sa nu le folosim la fel de des ca formele de prajituri rotunde, cu siguranta ar trebui sa avem si forme patrate sau dreptunghiulare. Astfel veti avea o mai mare libertate de alegere in crearea prajiturilor sau a altor produse ce necesita coacere.
Cum sa aveti grija de forma de copt?
Folosirea tavilor de copt cu grija si curatarea adecvata va va asigura ca tavile vor continua sa ofere rezultate bune pentru o lunga perioada de timp. Trebuie sa alegem tratamentul potrivit pentru fiecare tava in parte, pentru a va asigura ca le puteti folosi cat mai mult timp.
Cele mai multe forme pentru prajituri sunt sigure pentru masina de spalat vase, totusi vasele din aluminiu ar trebui sa fie intotdeauna spalate manual. Nu spalati niciodata tavile de copt cu produse de curatare abrazive, acestea putand deteriora acoperirea antiaderenta a tavii. Din acelasi motiv, aveti grija cum folositi cutite si alte materiale ascutite pe sau in tava de copt. Daca doriti o protectie maxima, folositi cutite ce nu sunt metalice. Daca folositi tavi de copt din aluminiu, folositi intotdeauna un spray de copt sau hartie pergament pentru a preveni formarea de resturi alimentare in tava de copt si deteriorarea acestora.
Cand este timpul sa inlocuiti tava de copt?
Chiar daca va ocupati de tigaie cu multa grija, din cand in cand ar putea fi indicat sa o inlocuiti. Tavile de copt uzate si deteriorate pot duce la arsuri si coacere inegala. Dar cand este timpul sa schimbati o forma de copt?
Atunci cand tigaia dvs. este grav zgariata, ar putea fi inca utilizabila, dar acoperirea antiaderenta va fi mai putin fiabila decat era.
Tavile de copt din material subtire se pot deforma din cauza temperaturii ridicate a cuptorului. Acest lucru se va agrava si mai mult atunci cand mutati tavile de la o temperatura extrema la alta. Prin urmare, nu ar fi niciodata recomandabil sa scoateti tigaia direct din cuptor in apa rece.
Tinand cont de aceste sfaturi, veti avea intotdeauna forme si tavi de copt corespunzatoare.