Curiozități despre caracatițe

1. Sunt foarte inteligente

Creierul unei caracatite este compus in medie din 500 de milioane de neuroni. Creierul uman contine in jur de 100 de miliarde de neuroni, insa de dimensiuni mai mici. Multa vreme caracatitele au fost comparate ca inteligenta cu pisicile, dar, in timp ce o pisica trebuie sa vizualizeze cum functioneaza un mecanism pentru a intelege cum functioneaza (de exemplu deschiderea unei usi), caracatita poate deduce de una singura felul in care mecanismul functioneaza. Aceasta se numeste “gandire conceptuala”. De asemenea, in afara de pasari si mamifere, caracatitele sunt singurele animale care se joaca.

2. Corpul caracatitei isi modifica cu mare usurinta forma

Pentru a evada din diverse capcane , caracatita are capacitatea de a-si modifica modifica forma corpului. Singura portiune solida din componenta corpului caracatitei este “craniul” cartilaginos al acesteia. Deci, prcatic prin orice deschidere suficient de mare pentru craniu, caracatita se va putea furisa in totalitate. Aceasta capacitate pune adesea probleme ingrijitorilor din gradinile zoologice sau acvarii.

3. Caracatita vede la fel, chiar daca este cu capul in jos

Ochii caracatitelor sunt foarte mari si bine dezvoltati. Ei servesc 2 roluri deosebit de importante: gasirea hranei si evitarea pericolelor. Caracatitele au pupilele orientate orizontal (opus celor ai pisicii, pentru a mentine comparatia). Ceea ce este uluitor este ca ochii isi mentin orientarea constanta indiferent de pozitia in care se afla corpul animalului. Asa ca odata ce si-a fixat tinta, imaginea acesteia va ramane constanta pentru caracatita.

4. Tentaculele caracatitelor au “minte proprie”

Doua treimi din neuronii animalului nu se gasesc in creierul caracatitei, ci in tentacule. Acest lucru este deosebit de util, deoarece tentaculul va putea rezolva de unul singur probleme, ca de exemplu desfacerea cochiliei unei scoici, in timp ce caracatita se va putea ocupa cu altceva, cum ar fi sa caute si mai multe scoici. Tentaculele pot functiona complet independent de animal, acestea reactionand la stimuli si dupa ce au fost retezate.

5. Caracatitele au 3 inimi

Organismul caracatitei este dotat cu 3 inimi. Primele 2 se ocupa exlusiv de circulatia sangelui exclusiv la branhii. Cea de-a treia are rolul de a pompa sange in intreg corpul animalului.

6. Capacitatea de integrare in mediul ambiant este mult superioara celei a cameleonilor

Mai intai de toate, cameleonii oricum nu isi schimba culoarea in functie de mediul ce-i inconjoara, ci numai in functie de starea lor. Caracatita poate imita nu numai culoarea obiectelor, dar si textura lor, putand parea, de exemplu ca este o piatra acoperita de alge. Aceasta functie le protejeaza pe caracatite impotriva multor pradatori din adancuri.

7. Toate tipurile de caracatite sunt veninoase

Din fericire, foarte putine sunt suficient de veninoase pentru a ucide un om. Printre acestea se numara caracatita cu inele albastre, responsabila de cel putin doua decese confirmate. Caracatitele injecteaza veninul folosindu-si “ciocul”, numit asa deoarece este foarte asemanator cu cel al unei pasari, desi materialul din care este format mai degraba se aseamana cu cel care intra in comonenta carapacei homarilor

8. Cerneala caracatitei are 3 roluri importante

Desi nu toate, majoritatea speciilor de caracatita au capacitatea de a produce “cerneala”. Aceasta cerneala poate avea 3 culor, rosie, neagra sau maro, si este compusa din melanina, acelasi pigmen care coloreaza parul si pielea oamenilor. Primul rol al aestei cerneli este de a dezorienta vizual pradatorul. Al doilea este acela de a-l dezorienta olfactiv si gustativ, nemaistiind unde sa se orienteze dupa caracatita, iar cel de-al treilea rol este de a bloca campul vizual al atacatorului, dandu-i caracatitei timpsa scape.

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.