De ce este asa de importanta presiunea rotilor la masini

Se spune ca atunci cand pleci la drum, mai ales drum lung trebuie sa verifici tot timpul masina din punct de vedere tehnic, dar si presiunea rotilor. Aceasta este foarte importata deoarece poate afecta pozitiv sau negativ alti factori ce tin de comfortul si siguranta ta. De exemplu, aceasta poate afecta in mod direct consumul de combustibil, gradul de uzura al anvelopelor, distanta de franare si aderenta rotilor fata de sol. Astfel, presiunea corecta poate face diferenta dintre o frana pusa cu 1m mai tarziu sau cu 1m mai devreme. Iar in trafic, chiar si 10cm pot face diferenta dintre un accident, o atingere usoara si un accident grav.

presiunea rotilor la masini

Pentru a face munca de verificare mult mai usoara si accesibila oricui, au aparut senzori de presiune pentru roti care sa te avertizeze in situatiile in care presiunea scade sub limita admisa sau este mai mare decat trebuie. Pentru a stabili acesta valoare, trebuie sa identificati locul in care este scrisa pe masina. De obicei o gasiti pe marginea portierei sau pe stalpul dintre portiere, de asemenea este si in cartea tehnica a masinii.

Daca ati pierdut cartea tehnica a masinii si nu gasiti nicaieri inscriptionata presiunea recomandata, nu credeti tot ce auziti si nici nu folositi presiunea pe care o folosesc prietenii la masinile lor. O puteti totusi afla cu un apel catre reprezentanta producatorului autoturismului sau in baza de date online a acestuia. In caz ca nici aceste variante nu functioneaza, mergeti la un service.

Poate ca nu va asteptati la acest lucru sa fie normal, dar este natural ca anvelopa sa piarda aer in timp si presiunea sa scada. Asta nu inseamna ca este ceva in neregula cu janta sau anvelopa, dar daca una dintre roti pierde mai multa presiune decat celelalte ar fi bine sa mergeti la un service si sa vedeti daca nu exista, totusi, si alta problema. Acest lucru este recomandat mai ales daca anvelopa respectiva a avut parte de interventii de vulcanizare.

Unul dintre magazinele care comercializeaza astfel de senzori este www.cauciurijante.ro, iar preturile nu sunt deloc mari in raport cu avantajele acestor accesorii pentru roti.

Concluzia este ca presiunea rotilor face parte din categoria factorilor importanti de care trebuie sa tii cont inainte sa pleci cu masina la drum si o presiune corecta te poate feri de multe neplaceri, inclusiv de accidente.

Sfatul meu este sa nu neglijati acest aspect si sa investiti in echipamentele care va pot face viata mai usoara si care va pot ajuta sa evitati o serie de neplaceri.

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.