Lucruri impresionante despre motoarele Diesel

Motorul diesel are o istorie foarte interesanta si destul de controversata, in conditiile in care in ultimii ani a fost tinta unui numar foarte mare de ecologisti. Totusi, nimeni nu poate sa conteste eficienta unui motor diesel si de-a lungul timpului au aparut tot felul de variante interesante care genereaza poluare mai mica si eficienta mai mare. Un motor Baudouin, spre exemplu, este un motor diesel recunoscut pentru eficienta de care da dovada atat in utilaje profesionale, cat si in cadrul navelor si a altor echipamente.

Daca motorul diesel iti starneste curiozitatea, iata cateva lucruri cu adevarat impresionante sau cel putin interesante despre el.

1. Este un motor inventat in 1890 de catre Rudolf Diesel. In acea perioada, cele mai populare motoare erau cele cu aburi si erau folosite in majoritatea industriilor. Motorul lui Diesel a reprezentat o adevarata revolutie.

2. Este mult mai eficient decat un motor pe benzina. Spre deosebire de motoarele care functioneaza cu benzina, motoarele diesel pot consuma mult mai putin combustibil si pot fi incredibil de puternice. Un motor cu benzina are o eficienta de doar 20%, ceea ce inseamna ca doar 20% din combustibil contribuie la miscarea echipamentului. Un motor pe motorina, in schimb, are o evficienta dubla: 40%.

3. Astazi se produce de 100 de ori mai mult combustibil biodiesel decat se producea in urma cu 10 ani. Biodieselul este din ce in ce mai popular, pentru simplul fapt ca are capacitatea de a misca echipamentele fara a genera foarte multa poluare. Din fericire, societatea este din ce in ce mai constienta de riscurile combustibiluului clasic, motiv pentru care astazi se produce de 10 ori mai mult biodieel decat in urma cu 10 ani.

4. Motoarele diesel sunt mult mai eficiente decat cele pe benzina atunci cand functioneaza la altitudini inalte. Acolo unde aerul este mai rarefiat, motoarele diesel prezinta performante foarte bune, pastrand puterea oricarui vehicol la cele mai inalte standarde.

5. In ciuda opiniilor, diesel-ul poate sa fie destul de prietenos pentru mediul inconjurator, mai ales de cand s-a inventat ideea de Biodiesel. Nu doar conbustibilul este responsabil de o functionare mult mai prietenoasa pentru natura, ci si tehnologia motoarelor. Acestea sunt construite in asa fel incat emisiile sa fie cat mai mici si in acelasi timp, consumul de combustibil sa fie si el mai mic. Conform statisticilor, dintre toate motoarele cu ardere interna cele diesel sunt cele mai eficinte din punct de vedere al consumului.

Unde sunt folosite motoarele diesel?

Majoritatea oamenilor cunosc motoarele diesel datorita automobilelor. Aria lor de utilizare este mult mai mare de atat. Este adevarat ca motoarele destinate automobilelor sunt cele mai numeroase pentru simplul fapt ca sunt foarte eficiente, genereaza un consum redus de energie si pornesc instant. Totusi, motorul creat de Rudolf Diesel este utilizat pentru foarte multe utilaje de constructii, este foarte des intalnit in diverse industrii si este folosit la majoritatea vehiculelor care merg pe apa. Cele mai mari vapoare din lume functioneaza pe baza tehnologiei diesel, ceea ce demonstreaza inca o data ca este cea mai eficienta varianta.

Merita achizitionata o masina sau un utilaj cu motor diesel?

Da! Este adevarat ca se duce o adevarata lupta impotriva acestor motoare si ca motoarele electrice sunt din ce in ce mai populare. Motoarele electrice sunt, intr-adevar, mult mai atractive si nu polueaza deloc. Totusi, cei care doresc putere si eficienta, este bine sa se orienteze catre diesel.

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.