Panourile de automatizare: ce sunt și ce beneficii aduc

Panourile de automatizare sunt folosite pentru comanda și funcționarea în mod automat a instalațiilor și a mașinilor. De semenea, acestea pot fi folosite și în diferite ramuri industriale sau neindustriale.

Wikipedia definește automatizarea industrială ca find un domeniu interdisciplinar aflat între inginerie mecanică și inginerie electrică. Cu toate astea, tehnica de automatizare industrială este o disciplină independentă și are din ce în ce mai puține limitări.

Aceste sisteme sunt controlate prin tablouri electrice de automatizare și au ca beneficii principale scăderea costurilor cu personalul și câștigarea timpului. Aceste două beneficii duc, implicit și la scăderea costurilor de producere, eficientizarea și creșterea randamentului proceselor, dar și la maximizarea profitului.

În contextul economic actual, devine mai ieftin și mai profitabil pentru o firmă să instaleze diverse sisteme automatizate în loc să angajeze muncitori deoarece costurile sunt mult mai reduse și capacitatea de muncă a mașinăriilor este de 24/7. Astfel, o firmă profită de un proces automatizate care produce bani în continuu. Cu toate acestea, sistemul trebuie întreținut de specialiști, iar instalarea sa se face tot cu ajutorul acestora.

Pe lângă maximizarea profitului, și calitatea produsului final poate fi controlată mult mai ușor deoarece rezultatul este aproape identic, iar dacă ceva nu merge cum trebuie, poate fi rezolvat din softul sau din matrițele folosite.

De asemenea, un mare beneficiu al acestui sistem mai este și faptul că a intervenit în zona muncii cu grad mare de periculozitate și foarte multe dintre sarcini sunt acum făcute de roboți, nu de oameni. Astfel, oamenii nu își mai pun viața în pericol și pot verifica mașinăriile care lucrează în locul lor din locuri sigure.

Conform Electrotehnics, automatizarea nu se face doar în cadrul firmelor mari, iar aceste sisteme pot fi folosite chiar și pentru locuința personală pentru a deschide și închide porțile. Astfel, vorbim despre o tehnologie care este revoluționară pentru fabrici și uzine, dar poate oferi și un confort sporit pentru cineva care doar dorește să nu mai coboare din mașină să deschidă porțile de fiecare dată când ajunge acasă.

Concluzia este ca avem de aface cu un sistem care devine din ce în ce mai complex în funcție de domeniul în care este folosit și de utilizarea care îi este atribuită. Acesta reprezintă viitorul fabricilor și uzinelor și consider că deși automatizarea a început să fie folosită de la revoluția industrială, chiar și în zilele noastre există foarte multe oportunități de creștere, exploatare și evoluare a acestui sistem.

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.