Tot ce nu știai despre Hydrangea

O recunoști ușor, după dimensiunile generoase, frunzele de un verde aprins și florile mărunte, grupate în bulgări. Este vorba despre Hydrangea, una dintre cele mai apreciate flori pentru zilele de naștere sau alte ocazii speciale. O poți cumpăra pe tot parcursul anului, din magazinele speciale și o poți chiar cultiva în propria casă sau grădină.

Dacă nu știai, există peste 70 de tipuri diferite de hydrangea în lume, în fiecare an obținându-se tot mai multe varietăți. Vrei să afli mai multe despre această plantă fascinantă? Iată, mai jos, câteva informații care te-ar putea surprinde:

De unde vine denumirea sa?

Cunoscute la scară largă și ca hortensii, plantele de hydrangea și-au obținut numele din limba greacă, „hydro” însemnând apă, iar „angos” însemnând borcan sau vas. Aceste cuvinte îți pot indica afinitatea crescută a florilor pentru apă.

Ce simbolizează florile?

Simbolismul din spatele hortensiilor variază în funcție de cultură. De exemplu, în Japonia ele reprezintă un semn de recunoștință, deoarece împărații antici obișnuiau să le ofere slujitoarelor ca simbol al mulțumirii. Pe de altă parte, oamenii din Epoca Victoriană credeau că hydrangea simbolizează vanitatea sau lauda, deoarece planta produce foarte multe flori, dar prea puține semințe.

Simbolistica florilor poate varia și în funcție de nuanțele pe care acestea le capătă. De exemplu, florile roz simbolizează iubirea și sinceritatea, cele albe reprezintă lauda, cele albastre sunt asociate cu iertarea, iar cele violet trimit cu gândul către înțelegere și abundență.

De unde provine?

Dacă te întrebai, florile de hydrangea sunt originare în mare parte din Asia, dar există și specimene care provin din America de Nord. Conform cercetărilor, o varietate numită hortensie de pădure, sau „Anabelle”, cu flori albe, a fost descoperită în anul 1910, de către o femeie numită Harriet Kirkpatrick.

Aceasta a sădit o plantă în grădina ei, din care a oferit mai apoi vecinilor, care au contribuit la înmulțirea și răspândirea acesteia. Abia în anul 1962 floarea a început să fie comercializată, primind denumirea orașului, Anna.

De ce nu este o plantă prietenoasă?

Din nefericire, pe cât sunt de frumoase, pe atât sunt de toxice florile și frunzele de hydrangea. Acestea conțin în frunze compuși care produc cianidă, un lichid incolor, inodor și otrăvitor. De aceea se recomandă să le ții la distanță dacă ai copii mici sau animale care ar putea ingera părți din ele.

Totuși, cei care au alergie la polen se vor bucura să audă că florile de hydrangea au un polen destul de lipicios, care nu zboară în bătaia vântului. Sunt lipsite și de parfum, ceea ce le face ideale pentru ținut în casă sau pentru sădit în grădină, pentru oamenii predispuși la dureri de cap sau cei cu nasuri sensibile.

Cum își schimbă culorile florile?

Unele flori de hydrangea dețin o particularitate care le permite să își schimbe nuanțele în funcție de pH-ul solului. Dacă pH-ul este mai acid, florile vor fi mai albastre, iar dacă este mai bazic, ele vor deveni roz. Astfel le poți controla coloritul, oferindu-le pământ după preferințe.

Când este ziua internațională?

Te așteptai sau nu, a fost desemnată și Ziua Internațională a Hydrangea, pe data de 5 ianuarie. Chiar dacă în acea perioadă nu este tocmai sezonul lor, le poți găsi chiar și în plină iarnă în florării sau în sere, gata înflorite și numai bune de oferit în dar.

Câte petale au florile?

Deși pare că florile prezintă multe petale foarte mici, acelea sunt de fapt sepale, adică frunze minuscule care protejează mugurii. Dacă ai o hortensie prin apropiere poți încerca să observi modul în care acestea își schimbă culoarea, din verde înspre alb și apoi în nuanțe de roz sau albastru.

Când înfloresc?

Perioada de înflorire depinde și de momentul în care planta a fost sădită, cât și de sol, modul de udare sau de condițiile climatice. Majoritatea plantelor de hydrangea fac boboci la începutul verii, ca mai apoi să își păstreze florile pe tot parcursul anotimpului.

Florile de hydrangea sunt impresionante și ideale pentru a crea buchete de flori. Dacă ai o tufă în grădină poți tăia tulpinile cât mai aproape de bază, păstrând și câteva frunze. Grupează-le în mănunchiuri, împreună cu plante decorative, precum frunze de eucalipt sau combină-le cu alte flori de sezon, precum trandafiri, crizanteme, ori flori de câmp. Oferă-le apoi în dar, persoanelor dragi, sau așază-le în vază și bucură-te de frumusețea lor.

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.